Youtube Algoritması Nasıl Çalışır?

Youtube Algoritması Nasıl Çalışır?

Youtube, 2024 yılında 2 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla dünyada en çok kullanılan dijital medya platformudur. YouTube milyarlarca videolu içeriği kullanıcıların ilgi alanlarına uygun olarak sunan bir sistemdir. 

Youtube, algoritması sayesinde kullanıcıların ilgi alanlarını, etkileşimlerini, izleme geçmişlerini analiz ederek kullanıcıların ilgi alanlarına uygun içerikleri izleme fırsatı sunar. Basit anlamıyla, YouTube Algoritması kullanıcıların izlediği içeriklere göre hangi videoların önerileceğine karar vererek kullanıcıları platform içerisinde daha uzun süre tutmayı ve kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedefler.  

Youtube Algoritması’nın Temel İşlevleri 

  • Kişiselleştirilmiş Öneriler: Youtube Algoritması, kullanıcılara geçmişte izlemiş oldukları videolara, beğendikleri veya abone oldukları kanalların içeriklerine benzer videolar önerir. 
  • Trend olan içerikleri öne çıkarmak: Algoritma popüler ve viral videoları daha fazla kullanıcıya ulaştırır. 
  • Keşfetme: Youtube Algoritması kullanıcıların ilgi alanlarına uygun ve onların ilgisini çekebilecek yeni video içerikleri ve kanalları önererek, kullanıcıların yeni içerikleri keşfetmelerine yardımcı olur. 

Youtube Algoritması, platformun kurulduğu günden bu yana sürekli olarak güncellendi ve iyileştirildi. Youtube’da başarılı olmak için algoritmanın çalışma prensibini anlayıp, buna uygun olarak içerik üretmek önemlidir. 2024 Youtube platformunun algoritma çalışma prensibi bir sır olarak kalsa da kendinizi devamlı olarak güncel tutmanız önemlidir. 

Neredeyse tüm dijital platformlarda etkileşim algoritmalar için kritik öneme sahiptir. YouTube Etkileşimleri nasıl artırılır konusu bazı küçük ipuçlarına bağlıdır. Gelin hep birlikte bunlara göz atalım. 

Youtube SEO Kullanılması

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), içeriğinizin Google veya Youtube arama motorlarında organik olarak görünürlüğünü artırmak için, doğru anahtar kelime ve etiket seçimleri yapılarak kullanılan organik bir süreçtir. Youtube SEO, video başlığı ve video açıklamanızdan, yüklediğiniz video dosyasının açıklamasına kadar her şeyi kapsamaktadır. Youtube Algoritması, video içeriğini anlamak için anahtar kelime taraması yapar, bundan dolayı videonuzun ana temasını yansıtan anahtar kelimeleri seçmeniz gerekir. 

Düzenli İçerik Paylaşımı Yapılması 

Youtube’da paylaştığınız içerikler belirli bir takvime ve düzene yayılırsa, algoritmaya güvenilir ve tutarlı bir içerik üreticisi olduğunuzu kanıtlamak ile kalmaz, hedef ve potansiyel kitlenizle de aranızdaki güven bağı artacaktır. Youtube’da düzenli içerik paylaşımı, videolarınızın belirli bir takvime göre yayınlanmasının yanı sıra, video başlıklarınızın aynı çizgide olması, video kapak fotoğraflarının belirli bir akışta olması, küçük resimlerin görünümü vb. ayrıntıları da içerir. 

Etkileşimin Yüksek Tutulması

Youtube, algoritma sayesinde videoların tıklanmaları, kullanıcıların video içeriğini izleyip izlemediklerini, ne kadar izlediklerini vb. olarak ölçümler. İçeriklerinizde kullanıcıları Youtube kanalınıza abone olmaya, videolarınızı beğenmeye ve hatta videolarınıza yorum yapmaya teşvik etmek içerik etkileşiminizi artırır ve dolayısıyla YouTube Algoritmasındaki sıralamanız yükselir. 

Youtube Analizlerinin Kullanılması

Youtube Analytics, Google Analytics gibi, platform içerisindeki videolarınızın performans ve izleyici etkileşimlerini ölçen, analiz eden ve raporlayan bir sistemdir. Bu sistem içerik üreticilerine, kanal sahipleri ve markalara video stratejilerini ve hedef kitle alışkanlıklarını daha iyi anlama avantajı sağlar. 

Youtube Algoritması Videoları Hangi Faktörlere Göre Sıralar? 

Youtube Algoritması, videoları kendi içerisinde belirli şekilde sıralamak için bir dizi faktörü değerlendirerek bir sonuca ulaşır. Algoritmanın sürekli olarak güncellendiğini ve bu durumda devamlı olarak güncel kalınması gerektiğini söylemiştik. Genel olarak YouTube Algoritmasının dayandığı faktörler şunlardır; 

  • İzlenme Süresi (Watch Time): Bu faktör, izleyicilerin bir videoyu ne kadar süre izlediğini ölçer ve bir videonun kullanıcılar tarafından uzun süreli izlenmesi, Youtube Algoritması tarafından videonun kalitesini ve ilgi çekici olduğunu anlamaya yardımcı olur. 
  • Tıklama (Click-Through Rate – CTR): Video başlıklarının ve thumbnail (video kapak fotoğrafı) gibi unsurların ilgi çekici ve isabetli olup olmadığını ölçen CTR, izleyicilerin içeriklere tıklama aksiyon olasılığını belirler. 
  • Video Başlık ve Açıklamaları: YouTube’da yer alan videoların başlık ve açıklamaları videoların ne ile alakalı olduğu hakkında bilgi verir. Video başlık ve açıklamalarında doğru anahtar kelime kullanımı sayesinde videolarınız arama sonuçlarında daha üst sırada görüntülenir ve bu da video içerik etkileşimlerinizi organik olarak artırır. 
  • Abonelik Durumu: Videolarınızı izleyen kullanıcıların YouTube Kanalınıza abone olup olmadığı önemlidir. Aboneleriniz ile daha fazla içerik paylaşmanız, Youtube Katıl üzerinden ayrıcalıklı içerikler sunmanız kanal grafiğini yukarıya taşır ve Youtube Algoritmasında videolarınızın daha üst sırada çıkmasını sağlar. 
  • İzleyici Etkileşimleri: Videolarınızın izleyici tarafından beğenilmesi, yorum alması YouTube Algoritması tarafından sevilen bir durumdur ve videonuzun ilgi çekici olduğu anlaşılarak içeriğiniz üst sıralarda kullanıcıların önüne çıkar. 

Youtube Algoritması zamana yenik düşmeyerek devamlı olarak kendini geliştirir ve bu faktörlere ek olarak diğer parametreleri de zaman zaman dikkate alabilir. 

Youtube Shorts Nedir ? Bu Eklentinin Algoritmaya Etkisi Nasıl Olur?

Youtube Shorts, kısa süreli ve dikey ölçüdeki video formatının izleyiciye sunulduğu bir özelliktir. Genellikle 60 saniye veya daha kısa sürelerde olan bu videolar, hızlı ve tüketimi eğlenceli olan içeriklerin barınması ve desteklenmesi amacıyla geliştirilmiştir. Youtube Shorts, genel olarak Tiktok ve Instagram Reel gibi kısa formatlı videoları kullanıcı deneyimine sunar. 

YouTube Kanalınızda yer alan uzun içerikleri Youtube Shorts formatına uygun şekilde entegre ederek paylaşmak, tüketimin hızla arttığı son dönemde içeriklerinize daha fazla kullanıcının erişimini sağlar ve bu durum da doğal olarak Youtube Kanalınızın etkileşimini artırır. Uzun video içeriklerinizi birer tanıtım şeklinde, en dikkat çekici bölümlerden seçkilerle yeniden Youtube Shorts kısmına uygun, trend/viral ses ve müzikleri kullanarak montajlamanız ve bunları Shorts kısmında düzenli olarak paylaşmanız Youtube Algoritması tarafından olumlu karşılanır ve kanal içerikleriniz arama sonuçlarında üst sıralarda çıkarak daha fazla izlenir. 

Unutmayın ki, Youtube platformu her gün ve her saniye milyonlarca kullanıcının kullandığı bir platformdur, bundan dolayı güncel ve değişen dünyada devamlı olarak geliştirilmektedir. Youtube Algoritmasını yanıltmadan, belirli kalıp ipuçlarını ve gereklilikleri kullanarak profesyonel olarak kanal yönetimi ve içerik paylaşımı yapmak başarı olasılığınızı artıracaktır.